…De industriële voetafdruk van Philips in Nederland…

 

Koninklijke Philips N.V. is een fascinerend bedrijf, dat van een ‘gloeilampenfabriek in het zuiden des lands’ uitgroeide tot een wereldwijd concern, dat zich tegenwoordig voornamelijk richt op gezondheidstechnologie. Een bedrijf dat door middel van betekenisvolle innovatie overal ter wereld een verschil maakt. Toen en nu.

Na zijn boek ’Philips Best – van verborgen parel tot kroonjuweel’ beschrijft Philips-manager Bert Tip dit keer de ontwikkeling van de industriële voetafdruk van Philips in Nederland. Aan de hand van uniek fotomateriaal, waaronder vele niet eerder gepubliceerde luchtfoto’s, komen vrijwel alle vestigingen aan bod. Van de kleinste montageateliers in gehuurde dorpsfeestzalen tot grote fabriekscomplexen, waar duizenden medewerkers werkzaam waren.

Heden en verleden worden verbonden met een speurtocht die bijna 130 jaar omvat en kriskras door heel Nederland voert. Van Delfzijl tot Maastricht en van Winterswijk tot Terneuzen. Ook relatief onbekende vestigingen passeren de revue. Wat bijvoorbeeld te denken van Philips Staphorst, de vitaminefabriek van Philips-Van Houten of de mosselpellerij van Philips in Arnemuiden? Naast uitleg en foto’s van de toenmalige en de huidige situatie bevat het boek ook interviews met voormalige (bedrijfs-)directeuren. Ook worden vragen beantwoord zoals ‘Wat was de reden voor de geografische spreiding van Philips in Nederland? Wat waren de overwegingen om zich in een bepaalde gemeente te vestigen en waarom is de industriële voetafdruk van Philips in Nederland zo ingrijpend veranderd?’

Een boeiend verhaal, dat velen met interesse voor de ‘Kumpenie’ zal aanspreken.

 

…Soms moet je iets loslaten om iets moois te krijgen…